niedziela, 22 stycznia 2017

Wykład "Dieta w chorobie Hashimoto"





Choroby autoimmunologiczne powstają jako efekt przepracowanego układu immunologicznego. Gospodarz organów, krwi lub układu nerwowego atakuje sam siebie za pośrednictwem własnego układu odpornościowego. Innymi słowy, krwinki białe T zaczynają atakować komórki zdrowe, tworząc potencjalne choroby autoimmunologiczne. 
Jedną z takich chorób jest Hashimoto - przewlekłe limfocytowe zapalenie gruczołu tarczowego. Należy do schorzeń autoagresywnych, powstałych na skutek błędu układu odpornościowego, kiedy to organizm zwraca się przeciwko sobie. Z nieznanego powodu układ immunologiczny rozpoznaje białka tarczycowe jako wrogie i niszczy je, upośledzając aktywność enzymu odpowiedzialnego za syntezę hormonów tarczycy.  

Autoagresja może być spowodowana przez wiele czynników:
  • nieszczelna bariera jelitowa - rozszczelnienie jelit, tzw. przeciekające jelito
  • nietolerancje pokarmowe
  • słabe radzenie sobie ze stresem
  • przebyte zakażenia i infekcje
  • niedobory mikro i makroelementów
  • zaburzona flora bakteryjna
  • kumulacja toksyn

Aby prawidłowo zdiagnozować Hashimoto, należy wykonać pełny pakiet tarczycowy:
  • tyreotropina (jest to hormon przysadki mózgowej): TSH
  • wolna trójjodotyronina: FT3 oraz wolna tyroksyna: FT4
  • przeciwciała przeciwko peroksydazie tarczycowej: aTPO, anty-TPO
  • przeciwciała przeciwko tyreoglobulinie: anty-TG
  • USG tarczycy


Objawy:
  • problemy z koncentracją i pamięcią
  • depresja
  • słabość mięśni, bóle, skurcze
  • duże osłabienie
  • upośledzenie słuchu
  • chrapliwy głos
  • ciągły wzrost wagi ciała
  • blada, sucha i chropowata skóra

Stres bardzo negatywnie wpływa na zdrowie człowieka. Przewlekły stres powoduje szereg problemów: bezpłodność, nieregularne miesiączki, wolniejszy wzrost u dzieci, problemy z detoksykacją, demencja, osteoporoza, nowotwory, schorzenia układu odpornościowego.


Jak zapobiegać chorobom autoimmunologicznym?
  • zmiana stylu życia (przede wszystkim neutralizacja przyczyn stresu)
  • modyfikacje dietetyczne (np. wprowadzenie diety eliminacyjnej, bez substancji antyodżywczych)
  • zminimalizowanie ekspozycji na światło ultrafioletowe
  • rezygnacja z przyjmowania środków antykoncepcyjnych doustnych
  • wdrożenie odpowiedniej suplementacji

DIETA, najważniejsze składowe:
  1. Odstawić GLUTEN (żyto, pszenica, jęczmień, proso, kukurydza, owies)
  2. Odstawić produkty MLECZNE od zwierząt
  3. Unikać produktów zawierających  LEKTYNY
  4. Odstawić rośliny psiankowate lub spożywać rzadko
  5. Zmiana flory bakteryjnej jelit (celowana probiotykoterapia)
  6. Dieta przeciwzapalna, bogata w składniki hamujące szlaki zapalne NFkꞵ: kurkumina, kwercytyna, kwasy omega-3, przeciwutleniacze, witamina D3*, kwas masłowy, błonnik, kwas elagowy (polifenole), sulforafan
  7. Suplementacja laktoferyną (działa przeciwzapalnie)
  8. Unikanie nadmiaru omega-6 (szlak prozapalny), genisteina (soja-estrogeny), saponiny
  9. SELEN i CYNK jako składniki diety oraz suplementacja
  10. OSTROPEST PLAMISTY (wspomaganie pracy wątroby)
  11. Mimikra molekularna np. kazeina mleka krowiego zbliżona do kolagenu ludzkiego (uwaga!)


* witamina D3
- wraz ze spadkiem poziomu D3 spada również synteza T3
- ze spadkiem D3 wiąże się często wzrost cholesterolu w surowicy
- suplementacja D3 podnosi poziom testosteronu
- spadek poziomu D3 jest sygnałem do gromadzenia tkanki tłuszczowej, wzrostu apetytu na węglowodany
- wit D3 jako jeden z ujemnych sygnałów limitujących nadmierną odpowiedź immunologiczną
- wskazuje działanie przeciwzapalne





CO KONKRETNIE HASHIMOTKI MOGĄ JEŚĆ?


- zamiast tradycyjnych produktów zbożowych: mąki (gryczana, ryżowa, amarantusowa, ziemniaczana, z kasztana jadalnego, z komosy ryżowej, migdałowa, kokosowa) oraz pieczywa z tych mąk. 
- dozwolone są również płatki owsiane (bezglutenowe), ryżowe, gryczane, jaglane** (w ograniczonej ilości 1-2x w tygodniu). 
- z makaronów: ryżowy, bezglutenowy, gryczany,
- ponadto dozwolone są : kasza gryczana, ryż, komosa ryżowa, amarantus, bataty, kasza jaglana 1-2 x tydzień,
- zamiast tradycyjnego nabiału: mleko ryżowe, migdałowe, kokosowe,
- z tłuszczy śmiało możemy stosować: olej kokosowy (do obróbki termicznej/na zimno), olej lniany (dodatek do potraw), tahini (do kanapek; z nasion sezamu), z wiesiołka, oliwa z oliwek ( na zimno do potraw), 
- mięso: drób, wołowina, cielęcina, chuda wieprzowina ( pieczone, gotowane, duszone), domowe wędliny, kabanosy bez dodatków, wywary na kościach, podroby ( w ograniczonych ilościach 1-2 x na tydzień)
- warzywa: wszystkie z wyjątkiem psiankowatych (pomidor, papryka, bakłażan, ziemniak), burak, rośliny kapustne i rośliny strączkowe, rabarbar, szczaw, szpinak,
- owoce: bez ograniczeń co do rodzaju, najlepiej sezonowe i około 250 g/dobę,
- warto również ograniczyć kawę i czarną herbatę. Spożywaj więcej herbat ziołowych oraz owocowych,


Przykładowy jadłospis:
1. Pierwsze śniadanie: płatki ryżowe na mleku migdałowym z jabłkiem oraz cynamonem

2. Drugie śniadanie: smoothie owocowe: banan + kiwi + pomarańcza + siemię lniane 

3. Obiad: dorsz pieczony w koperku z komosą ryżową oraz gotowaną cukinią

4. Podwieczorek: ogórek kiszony + rzodkiewki + rukola + nasiona słonecznika + olej lniany

5. Kolacja: jajecznica z awokado oraz szczypiorkiem (jeżeli jaja są dobrze tolerowane)


Cały wykład prowadziła Pani dietetyk Olga Marzol
Treść mojego posta na blogu zaczerpnięty jest z tego wykładu, autorstwa Pani Olgi Marzol
Fanpage: Chleb powszedni - dietetyka


Dziękuję za uwagę

~Aldi





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz