niedziela, 3 maja 2015

Ciastka amarantusowo-białkowe



Witajcie


Spędzając wolny czas w domu, postanowiłam upiec coś do kawy. Takie ciastka nie są skomplikowane, bardzo szybko można przygotować bazę i są naprawdę bardzo lekkie. Dla takich osób jak ja, które muszą jeść lekkie jedzenie, to bardzo dobre rozwiązanie. Bardzo smaczny i zdrowy dodatek do kawy.


Składniki:
* białka jaj 2szt
* sól szczypta
* banan 1szt
* amarantus ekspandowany 2 szklanki
* biały sezam prażony 4 łyżki
* kilka orzechów włoskich drobno pokrojonych
* ksylitol 2 łyżeczki




Przygotowanie:
1. Białka jaj ubijamy na sztywną pianę, troszkę solimy w trakcie ubijania.
2. Blendujemy banana.
3. Następnie, do białek dodajemy banana, orzechy włoskie, amarantus, ksylitol oraz uprażony sezam. Wszystko mieszamy łyżką.
4. Na blasze rozkładamy papier do pieczenia i łyżką nakładamy przygotowaną masę. Formujemy na kształt okrągłych ciastek.
5. Wkładamy blachę do nagrzanego piekarnika w 160st Celsjusza.
    Pieczemy ok.15 minut. 






Smacznego :)
~ Aldi




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz