niedziela, 10 sierpnia 2014

Smaczne zakupy



Witajcie!


Dziś pokażę Wam moje zakupy, które powinny zainteresować tych, którzy szukają czegoś zdrowego i smacznego. Moim faworytem z tego zamówienia jest Quinoa - komosa ryżowa. Następnym, sól himalajska, nasiona CHIA i stała pozycja, czyli kasza jaglana oraz siemię lniane. 

Uwielbiam poznawać nowe smaki i produkty, zwłaszcza, gdy posiadają w sobie wiele dobroczynnych właściwości zdrowotnych. Rezygnacja z wielu innych rzeczy, które kiedyś jadłam pozwala na wydatki w postaci zdrowych produktów i to wcale nie za wygórowaną cenę. Z tego powodu, iż zamawiam z reguły przez internet i dzięki temu korzystam z tego bardzo wiele. Porównując na przykład cenę kaszy jaglanej lub siemienia lnianego, gdzie za 400g płacimy w markecie lub sklepie eko 4-5zł, w przypadku mojego zamówienia, ja płacę taką cenę za cały kilogram tych produktów. Opłacalne jak nie wiem co :)


OTO MOJE OSTATNIE ZAKUPY:


1. QUINOA BIAŁA - KOMOSA RYŻOWA - PROSO BOLIWIJSKIE 1kg/34,89zł

Należy do rodziny Chenopodiaceae, zaliczanej do pseudozbóż. Quinna pochodzi z rejonów górskich Boliwi, Peru Chile, oraz Ekwadoru. Komosa ryżowa korzeniami swej uprawy sięga 5000 lat. Quinoa używana była przez wojowników Azteckich jako pokarm w postaci mączki z ziarna wymieszanej z tłuszczem.

Właściwości:

* Wykazuje obecność dużej zawartości białka (14-18%) - pod względem składu aminokwasów jest bliska ideałowi. Zawiera dużo lizyny, fenyloalaniny, tyrozyny, cysteiny i metioniny, aminokwasów, które są ograniczającymi dla innych zbóż.

* Ziarna komosy zawierają znacząco więcej cynku niż inne zboża, bogate w potas, miedź, mangan, magnez, żelazo, witaminy z grupy B oraz witaminę E.

* Jest produktem niskokalorycznym i nie zawiera glutenu. To decyduje o jej walorach dietetycznych. Węglowodany stanowią w surowcu ok. 60 %, a błonnik ok. 7 %. Ilość zgromadzonych tłuszczy jest wyższa niż w nasionach innych roślin zbożowych. Bezglutenowe ziarno quinoa zawiera 5 % tłuszczu, czyli 2,5 razy więcej niż pszenica. Tłuszcz ten stanowią jednak w głównej mierze nienasycone, długołańcuchowe kwasy tłuszczowe. Nawet w 4,3 % mogą się one składać z kwasu alfa-linolenowego, występującego z reguły tylko w rybach i należącego do grupy kwasów omega-3.

WAŻNE:
1. W skorupce występują również saponiny, dzięki którym produkty z komosy mogą wykazywać działanie między innymi przeciwalergiczne, przeciwzapalne, przeciwgrzybiczne, przeciwwirusowe i immunostymulujące. Saponiny, czyli naturalne gorzkie glikozydy wykazują również działanie rozrzedzające krew. Dlatego przed spożyciem quinoa powinna być dokłądnie umyta, wypłukana w zimnej wodzie. Obecność saponiny dyskwalifikuje jednak quinoa jako składnik pożywienia dla niemowląt i małych dzieci.

ZASTOSOWANIE W KUCHNI:
* Z powodzeniem zastępuje dodatki takie jak: ziemniaki, kaszę, makaron czy ryż 
* Może być wspaniałym komponenetem zup oraz dań jednogarnkowych
* Mąka z quinoa stanowi doskonałą podstawę zapiekanek na słodko i na słono
* Dostępne również w postaci śrutu lub płatków.


QUINOA BIAŁA






2. NASIONA CHIA - SZAŁWIA HISZPAŃSKA 250g/13,89zł

* Nasiona chia stanowią obfite źródło kwasów tłuszczowych Omega 3 i Omega 6 w optymalnych proporcjach;

* Chia to również źródło witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Zawiera witaminy: E, B1, B3, wapń, fosfor, magnez, żelazo, cynk i niacyna;

* Nasiona chia charakteryzują się również wysoką zawartością łatwo przyswajalnego białka, (ok. 20%), głównie rozpuszczalnego w wodzie, o wysokiej masie cząsteczkowej;

* Mają dużą zawartość błonnika (ok. 25%);

* Są bogatym źródłem wapnia, zawierają boron ważny minerał współdziałający z metabolizmem wapnia w ustroju.

* Wspomagają nawilżanie organizmu ponieważ mogą zatrzymywać dziesięciokrotność swojej wagi. Ze względu na swoje właściwości hydrofilowe są efektywnym uzupełnieniem diety sportowców. Jedną z zadziwiających możliwości nasion chia są własności hydrofilowe - nasiona są w stanie zaabsorbować wodę w proporcji ponad 12 do 1 (wagowo).

* Nasiona chia nie zawierają glutenu.

WAŻNE:
1. Nasiona chia w połączeniu z wodą tworzą żel (podobnie jak siemię lniane). Spożywane w takiej postaci zapobiegają zbyt szybkiemu wchłanianiu węglowodanów (co jest ważne dla osób z cukrzycą).

2. Nasiona powinny być moczone w czystej wodzie zanim zostaną użyte do jakiegokolwiek przepisu. Nasiona chia zaabsorbują co najmniej 9 razy tyle wody ile same ważą i to w przeciągu 10 minut, lub nawet szybciej zależnie od temperatury wody.

ZASTOSOWANIE W KUCHNI:
Można je przyrządzać i spożywać na wiele sposobów w zależności od potrzeby i upodobań:
* Jako dodatek do sałatek, owsianki, musli, ugotowanych kasz, ziemniaków, posypka do warzyw
dodatek do koktajli
* Zmielone nasiona chia można łączyć z mąką do wypieku ciast, chleba, naleśników
do puddingów, sosów, zagęszczania zup
* Można kiełkować.


NASIONA CHIA - SZAŁWIA HISZPAŃSKA





3. SÓL HIMALAJSKA DROBNA 1kg/7,19zł

* Jest najzdrowszą i najczystszą solą dostępną na ziemi;

* Miliony lat temu energia słoneczna wysuszyła główne morza. Ten rodzaj soli krystalicznej jest w całości czysty i naturalny, podobnie jak historyczny pierwotny ocean. Ta naturalna sól krystaliczna była przez miliony lat wystawiona na działanie ogromnego ciśnienia. Ciśnienie to było przyczyną powstawania soli krystalicznej. Im wyższe ciśnienie, tym bardziej doskonała struktura. Dzięki tym informacjom i energii, kryształy skały mają najdoskonalszą geometryczną strukturę;

* Zawiera aż 84 minerały w formie koloidalnej, niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu
(wodór, lit, beryl, bor, węgiel, azot, tlen, fluor, sód, magnez, aluminium, krzem, fosfor, siarka, chlorek, wapno, skand, tytan, wanad, chrom, mangan, żelazo, kobalt, nikiel, miedź, cynk, gal, german, arsen, selen, brom, rubid, stront, itr, cyrkon, niob, molibden, ruten, pallad rod, srebro, kadm, ind, cyna, antymon, tellur, jod, cez, bar, lantan, cer, prazeodym, samar, europ, gadolin, terb, dysproz, holm, erb, tul, iterb, lutet, hafn, tantal, wolfram, ren, osm, iryd, platyna, złoto, rtęć, tal, ołów, bizmut, polon, astat, frans, rad, aktyn, tor, protaktyn, uran, neptun i pluton). Mikroelementy mają postać drobnych cząsteczek, dzięki czemu mogą być z łatwością absorbowane przez komórki ludzkiego ciała;

* Sól Himalajska ma biało-różowy kolor, jest on zależny od koloru skały z której pochodzi. Im bardziej różowy kolor tym więcej żelaza znajduje się w danej soli.

WAŻNE:
Sól jest dla nas przede wszystkim nośnikiem informacji, a nie przyprawą. Aby informacje zostały wchłonięte do komórek, wymagana jest struktura krystaliczna. Z chemicznego punktu widzenia, kamień i kryształ kwarcu to krzemiany. Jednak znaczna różnica w wysokości ciśnienia, któremu zostały poddane, odróżnia je od siebie. Kryształ kwarcu ma idealną formę geometryczną oraz doskonały układ struktury. Kamień nie ma. Jego składniki są chaotycznie rozmieszczone.

Pierwiastki zawarte w soli kamiennej nie są połączone w sieci krystalicznej soli, ale przyczepiają się do zewnętrznej powierzchni i szczelin struktury krystalicznej. Jest to podstawowa różnica pomiędzy solą kamienną a solą krystaliczną. Kryształ soli posiada najdoskonalszą strukturę. Ze względu na taką zaawansowaną formę, składniki są biochemiczne, dostępne dla naszych komórek jako indywidualne wzorce częstotliwości lub wibracji. Sól kamienna jest tanią alternatywą dla soli kuchennej, a przynajmniej naturalnym i zdrowym produktem. Biochemicznie i biofizycznie ma jednak małe znaczenie dla naszego organizmu. Możemy jedynie odczuwać efekty rezonansowe struktury geometrycznej poprzez idealne ułożenie lub strukturę kryształu a nasze komórki mogą wchłonąć jedynie te pierwiastki, które występują w formie zjonizowanej. 
Tylko pod znacznym ciśnieniem, pierwiastki mogą zostać przekształcone w określony rozmiar, co czyni je jonowymi, co z kolei pozwala im przejść przez błony komórkowe naszego organizmu. Jest to ważne ponieważ nasze komórki mogą wchłonąć jedynie to, co jest dostępne w formie organicznej lub jonowej. Dlatego nie możemy wchłonąć minerałów z wody mineralnej, ponieważ nie są one odpowiednio oczyszczone aby mogły przejść przez ściany komórkowe. Z kolei to, co nie dostaje się do naszych komórek nie może być metabolizowane. Stąd, najlepsze wapno jest bezużyteczne, jeżeli nie może być dostępne dla komórek. To czego potrzebujemy to organiczna lub jonowa forma pierwiastka, w doskonałej naturalnej symbiozie wraz ze wszystkimi związanymi z nimi pierwiastkami, aby nasz organizm mógł je odpowiednio wykorzystać.



SÓL HIMALAJSKA - PAKISTAN






4. SIEMIĘ LNIANE ZIARNO 1kg/4,87zł

* Siemię lniane zawiera bardzo wysoką zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych. Oprócz tego jest naturalnym źródłem cynku, żelaza, kwasu foliowego, magnezu, witamin z grupy B, białka. Zawiera również rozpuszczalny i nierozpuszczalny błonnik.

* Siemię lniane działa powlekająco, zmiękczająco i osłaniająco na śluzówkę jelit. Po namoczeniu ich wodą, rozdrobnione nasiona lnu można stosować jako łagodny środek przeczyszczający;

* Len używany jest w zapaleniu oskrzeli, chorobie wrzodowej, kaszlu, chorobach skórnych, leczeniu oparzeń i odmrożeń. Świetnie działa na popękany lub łuszczący się naskórek;

* Według badań amerykańskich naukowców, stosowanie siemienia lnianego pozwala zahamować rozwój raka prostaty.

Osobiście, stosuję siemię lniane ze względu na problemy z wypróżnianiem. Zgodnie ze wskazaniem Pani dietetyk, codziennie w kubku zalewam gorącą wodą 3  łyżeczki ziaren siemienia lnianego a następnie, po ok 2-3 godzinach wypijam całość lub dodaję do swoich koktajli wraz z mlekiem sojowym (zapewne znacie z Facebook moje koktajle tutaj). Ta metoda jest wspomagająca w moim przypadku.



SIEMIĘ LNIANE - ZIARNO







5. KASZA JAGLANA 1kg/5,38zł

Na temat kaszy jaglanej napisałam Wam w jednym we wcześniejszch postów (poprzednie zakupy eko). Zainteresowanych odsyłam do tamtego wątku :)



KASZA JAGLANA




Pozdrawiam serdecznie :)
~Aldi





4 komentarze:

  1. Gdzie można kupić takie ilości w takich przystępnymi cenach?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zaopatruję się w sklepie internetowym na allegro. To firma BioLogistic tu link: http://allegro.pl/listing/user/listing.php?us_id=22499622

      Usuń
  2. Komosa i chia od dłuższego czasu mnie kuszą ! Kiedyś trzeba będzie spróbować :)

    OdpowiedzUsuń