sobota, 7 marca 2015

Szarlotka bezglutenowa


Moi Drodzy

Ostatnio upiekłam bardzo smaczną szarlotkę na bazie mąk bezglutenowych. Ciasto wyszło super, jak dla mnie to najlepszy wypiek z jabłkami. Bardzo polecam :) 



Składniki:
* mąki po 100g: owsiana, kukurydziana, ziemniaczana i ryżowa (wszystkie "gluten free")
* proszek do pieczenia BioVegan 2 łyżeczki
* 1/2 szklanki ksylitolu
* wanilia 1 łyżeczka
* sól himalajska szczypta
* masło klarowane 220g
* olej kokosowy 30g
* jajka 2 sztuki



Owoce:

* jabłka duże 4 sztuk podsmażone
* jabłka średnie 2 sztuki surowe
* sok z 1/2 cytryny
* miód 2 łyżeczki
* starty cynamon 2 łyżeczki


Przygotowanie:

1. Ciasto: Wszystkie mąki wsypać do miski. Dodać proszek do pieczenia, ksylitol, wanilię, szczyptę soli, masło klarowane oraz olej kokosowy i wszystko posiekać dokładnie nożem na drobne kawałeczki.

2. Dodać jajka i szybko połączyć składniki w kulę, bez długiego zagniatania.

3. Ciasto-kulę włożyć do woreczka i wstawić do lodówki na około 1 godz lub na pół godz do zamrażarki.

4. Owoce: 4 jabłka umyć, obrać, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne i pokroić na mniejsze kawałki. Podsmażyć na patelni teflonowej z dodatkiem jednej łyżki wody, jednej łyżeczki miodu oraz jednej łyżeczki cynamonu. 2 jabłka pokroić na plasterki, zostawić na desce bez mieszania.

5. Piekarnik nagrzać do 200stC. Na tortownicę wyłożyć 2/3 ciasta, dodać podsmażone jabłka a następnie, ułożyć surowe plasterki jabłek.

6. Wierzch przygotowanego ciasta skropić  sokiem z cytryny, posypać cynamonem.

7. Drugą część ciasta 1/3 pokruszyć na jabłka tak, by wszystko zakryć. Posypać ksylitolem.

8. Wstawić formę do piekarnika i piec przez ok.45 minut na złoty lub lekko-brązowy kolor.





Smacznego!

~ Aldi :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz