Tarta z owocami
Składniki:
Ciasto:
- mąka owsiana (gluten free) 170g
- mąka kukurydziana 50g
- masło śmietankowe 150g
- ksylitol 4 łyżki
- sól himalajska szczypta
- woda 2 łyżki
- truskawki, jeżyny, jagody, maliny, jabłko ( ok.300g w sumie)
- tapioka 2 łyżki
- ksylitol 2 łyżki
Przygotowanie:
- Do makutry wsyp mąki, sól i dodaj masło. Wszystko posiekaj nożem a następnie utrzyj na kruszonkę.
- Dodaj wodę i wymieszaj ręką, aby utworzyć kulę.
- Kulę owiń w folię aluminiową i włóż do lodówki na minimum 30minut.
- Przygotuj owoce: truskawki, jeżyny, jagody i maliny. Posyp je tapioką i ksylitolem. Delikatnie wymieszaj.
- Jabłko obierz, wytnij pestki i ogryzek, a następnie pokrój w półksiężyce.
- Ciasto wyjmij z lodówki, rozłóż na dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Jeśli ciasto się klei posyp odrobiną mąki.
- Na dno tortownicy i ciasta połóż półksiężyce jabłka, następnie dodaj pozostałe owoce.
- Na sam wierzch nałóż kruszonkę z ciasta.
- Piecz w temperaturze 200stC przez 40-60 minut (obserwuj proces pieczenia, by ciasto było w miarę ścięte).
Smacznego!
~Aldi :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz