czwartek, 10 lipca 2014

Brownie "gluten free"


Moi Drodzy



Zgodnie z obietnicą podam Wam mój przepis na brownie "gluten free". Widzę, że na Facebook wiele osób zainteresowało się tym ciastem, więc nie pozostaje mi nic innego jak spełnić Wasze życzenie :)

Przepis znalazłam w internecie, natomiast moja niewielka modyfikacja to zamiana rodzynków na żurawinę. Dlatego, iż żurawina jest dla mnie the best! Uważam, że bardziej komponuje się ze składem brownie :) Zatem, przechodzę do rzeczy i podaję przepis. 


Składniki:

* czekolada gorzka 200g (u mnie Wawel Gorzka Krakowska)

* margaryna Kasia 100g

* orzechy włoskie 135g

* daktyle 15 sztuk

* żurawina 80g

* jaja 4 sztuki





Przygotowanie:



1. Czekoladę i margarynę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Następnie czekamy aż masa wystygnie, mieszamy dla przyśpieszenia tego procesu.

2. Mielimy blenderem/mikserem orzechy włoskie.

3. Mielimy blenderem/mikserem daktyle.

4. Jajka ubijamy blenderem/mikserem przez krótką chwilę i dodajemy zmielone daktyle. Następnie, oba składniki miksujemy, aż do uzyskania płynnej konsystencji ( daktyle nie powinny mieć cząstek). 

5. Wystudzoną masę z czekolady i margaryny mieszamy z daktylami i jajkami. Po chwili wrzucamy orzechy włoskie i wszystko łączymy w jednolitą masę.

6. Na samym końcu do masy dodajemy suszoną żurawinę. 

7. Masę wlewamy/przekładamy łyżką do wyłożonej papierem do pieczenia foremki (najlepiej o wymiarach 22x22cm). Wówczas ciasto będzie niskie. U mnie naczynie kamionkowe o wymiarach 16x24cm.

8. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza i wkładamy przygotowane ciasto. Pieczemy 25-30 minut. Kontrolujemy patyczkiem sytuację. Ciasto powinno być trochę mokre.




Brownie z ozdobą kumkwat


Brownie, pomimo kaloryczności jest jednak zdrowsze od ciast tradycyjnych. Z tego względu, iż nie zawiera glutenu, mąki, laktozy ani cukru. Raz na jakiś czas możemy sobie pozwolić na kawałek takiego ciasta, bez wyrzutów sumienia. 





Smacznego :)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz