sobota, 31 października 2015

Muffinki dyniowe z pistacjami




Składniki:
  • masło klarowane 150g
  • mąka Mix it Universal Schar "gluten free" 230g
  • proszek do pieczenia "gluten free" 2 łyżeczki
  • sól himalajska szczypta
  • przyprawa do piernika 1/4 łyżeczki
  • duszona dynia w postaci puree 200g
  • erytrol 1 szklanka
  • jaja 2 szt
  • orzeszki pistacjowe garść





Przygotowanie:
1. Obrać dynię ze skóry, oddzielić miąższ z pestkami, pokroić na kawałki i zmiksować blenderem.
2. Na małym ogniu rozpuścić masło i podrzewać, aż stanie się złotawe.
3. W misce połączyć suche składniki (mąkę, proszek do pieczenia, sól, przyprawę do piernika).
4. W drugim naczyniu połączyć jajka, erytrol i puree z dyni. Następnie, ostrożnie wlać masło.
5. Połączyć zawartość obu misek. Dodać pokruszone pistacje i dokładnie wymieszać.
6. Przygotowane ciasto przełożyć do silikonowych foremek.
7. Piec przez 20-30 minut w temperaturze 170stC.











Smacznego!
~ Aldi :)



2 komentarze:

  1. te foremki są tak słodkie że szkoda mi było jeść te mufinki :p

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda, uwielbiam te foremki serduszka :) :) :)

      Usuń