niedziela, 3 lipca 2016

Apple Pie - amerykańska szarlotka





Składniki na ciasto:
* 2 szklanki mąk bezglutenowych (uniwersalna Mix it Schar i kukurydziana)

* 3 łyżki ksylitolu

* 15 dag zimnego masła 82% tłuszczu (lactose free)

* 2-3 łyżki lodowatej wody

* 1 jajko


Nadzienie:
* 1kg jabłek Jonagold obranych i pokrojonych na małe kawałki

* 2 łyżki wody

* 2 łyżki soku z cytryny

* 1 łyżeczka ksylitolu

* odrobina olejku waniliowego

* 1/3 łyżeczki cynamonu




Przygotowanie:
1. Przygotuj ciasto: rozetrzyj palcami mąkę z cukrem i kawałkami masła. Powoli, ciągle rozcierając, wlewaj wodę. Zagnieć, zawiń w folię i włóż na 30 minut do lodówki.

2. Rozgrzej piekarnik do 180°C

3. Zrób nadzienie: jabłka włóż do rondla i polej wodą. Dodaj cukier brzozowy, sok z cytryny, olejek waniliowy i cynamon. Przykryj i duś 5 minut, co jakiś czas potrząsając rondlem. 

4. Ciasto podziel na 2 nierówne części (2/3 i 1/3 objętości).
Większą porcję rozwałkuj i wyłóż dno i boki formy na tartę (średnica 24 cm).
Następnie na wierzchu rozłóż przygotowane jabłka.

5. Rozwałkuj resztę ciasta, pokrój je w paski i ułóż na kształt kratki. Sklej brzegi spodu i wierzchu ciasta.

6. Posmaruj jajkiem i posyp ksylitolem. Piecz 30-40 minut.



Smacznego!
~Aldi




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz