* 2 szklanki mąk bezglutenowych (uniwersalna Mix it Schar i kukurydziana)
* 3 łyżki ksylitolu
* 15 dag zimnego masła 82% tłuszczu (lactose free)
* 2-3 łyżki lodowatej wody
* 1 jajko
Nadzienie:
* 1kg jabłek Jonagold obranych i pokrojonych na małe kawałki
* 2 łyżki wody
* 2 łyżki soku z cytryny
* 1 łyżeczka ksylitolu
* odrobina olejku waniliowego
* 1/3 łyżeczki cynamonu
Przygotowanie:
1. Przygotuj ciasto: rozetrzyj palcami mąkę z cukrem i kawałkami masła. Powoli, ciągle rozcierając, wlewaj wodę. Zagnieć, zawiń w folię i włóż na 30 minut do lodówki.
2. Rozgrzej piekarnik do 180°C
3. Zrób nadzienie: jabłka włóż do rondla i polej wodą. Dodaj cukier brzozowy, sok z cytryny, olejek waniliowy i cynamon. Przykryj i duś 5 minut, co jakiś czas potrząsając rondlem.
4. Ciasto podziel na 2 nierówne części (2/3 i 1/3 objętości).
Większą porcję rozwałkuj i wyłóż dno i boki formy na tartę (średnica 24 cm).
Następnie na wierzchu rozłóż przygotowane jabłka.
5. Rozwałkuj resztę ciasta, pokrój je w paski i ułóż na kształt kratki. Sklej brzegi spodu i wierzchu ciasta.
6. Posmaruj jajkiem i posyp ksylitolem. Piecz 30-40 minut.
Smacznego!
~Aldi
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz