sobota, 23 lipca 2016

Brownie fasolowe z ricottą i owocami



Przepis na ciasto z fasoli znajdziecie tutaj 

Natomiast tą wersję brownie wzbogaciłam o "śmietanę", ale zdrową i bardzo smaczną :) :) :)
Bardzo szybki i prosty sposób na wykonanie takiej śmietany:

  • ser Ricotta 250g (całe opakowanie)
  • ksylitol 1-2 duże łyżki 
Oba składniki ubijamy mikserem (można również szybko wymieszać łyżką lub pomóc sobie trzepaczką) przez ok.2-3 minuty i gotowe! 


Wartość energetyczna serka (na 100g):
562 kJ/135 kcal
Tłuszcz: 10,7 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 7,5 g
Węglowodany: 2,5 g
w tym cukry: 2,5 g
Błonnik: 0,0 g
Białko: 7,4 g
Sól: 0,3 g



Kilka słów na temat serka ricotta:

To ser o idealnie białym, wilgotnym – lecz nie kleistym - miąższu robionym z serwatki, czasami wzbogacony jest mlekiem lub śmietaną. Jest to miękki, niedojrzewający ser zwarowy. Ma konsystencję twarogu, jest delikatny w smaku i nie jest solony.
Dobry ser Ricotta powinien być sprężysty, niezbyt twardy, o miąższu składającym się z mnóstwa drobnych, wilgotnych i delikatnych granulek. Dobry ser Ricotta nie powinien być ani zbyt słony, ani przejrzały. Ma łagodny, słodkawy smak i śnieżnobiały kolor. Jego nazwa pochodzi od łacińskiego słowa 'recocotus' oznaczającego wielokrotne gotowanie.


Głównym składnikiem sera jest mleko krowie, podgrzewane do temperatury 77 st. C. Dodatek kwasku cytrynowego powoduje rozpoczęcie procesu destabilizacji i rozwarstwienia. Białko z serwatki oddziela się i wypływa na powierzchnię, następuje koagulacja. Granulki sera (albuminy mleka) są zbierane z powierzchni warzonego mleka i przekładane do wiklinowego kosza, w którym odciekają przez dwa dni. Po tym czasie ser jest gotowy do sprzedaży. Ricotta jest przykładem sera zwarowego - sery wyrabiane ze zwaru (mieszaniny tłuszczu i białka uzyskiwanej poprzez podgrzanie podpuszczkowej serwatki zakwaszonej kulturami bakteryjnymi) przerobionego z twarogiem, często z dodatkiem ziół, cukru, kakao, owoców. Ricotta dojrzewa od 1 do 5 dni.

Ze względu na bardzo niską ilość węglowodanów a dość dużą tłuszczów oraz białka, zaleca się jako dodatek w dietach redukcyjnych (z niską podażą węglowodanów).


Smacznego!
~Aldi :)



1 komentarz:

  1. Oooo! To moje smaki!!! Z ricottą jeszcze nie robiłam. Koniecznie muszę spróbować ❤

    OdpowiedzUsuń