Składniki (na 2 duże porcje):
- truskawki mrożone 12-15szt
- czarna porzeczka mrożona 100g
- jogurt grecki 350g
- płatki owsiane bezglutenowe 3 łyżki
- ksylitol 2 łyżki
- masło 1/2 łyżeczki
- czekolada gorzka 90% - 2 duże kostki
- orzech włoski 1 szt
- amarantus popping
Przygotowanie:
1. Owoce rozmrażamy, oddzielnie blendujemy truskawki oraz czarne porzeczki, słodzimy ksylitolem.
2. Na dno salaterek wsypujemy płatki owsiane i odrobinę amarantusa.
3. Następnie, delikatnie łyżką kładziemy jogurt grecki.
4. Nastepna warstwa to mus truskawkowy.
5. Kolejna warstwa, ponownie jogurt grecki.
6. Następna warstwa to mus porzeczkowy.
7. Ponownie dodajemy jogurt grecki.
8. Polewa czekoladowa* plus dodatki w postaci poppingu z amarantusa oraz kawałki orzecha włoskiego.
*Polewa czekoladowa:
- W małym rondelku rozpuszczam masło, a następnie dodaję kostki czekolady i szybko mieszam, aż produkty rozpuszczą się i przybiorą płynną, gęstą masę. Polewę przelewam na przygotowane desery.
~Aldi
_____________________________________________________________________
Ingredients (2 large portions):
- frozen strawberries 12-15szt
- black currant frozen 100g
- 350g Greek yoghurt
- gluten-free oatmeal 3 tablespoons
- xylitol 2 tablespoons
- butter 1/2 teaspoon
- dark chocolate 90% - 2 large cubes
- walnut 1 pc
- amaranth popping
Preparation:
1. Fruit thawing, separately mixes strawberries and black currants, sweeten xylitol.
2. At the bottom of the bowls and pour a little oatmeal and amaranth.
3. Then, gently put the bucket Greek yogurt.
4. Next is a layer of strawberry mousse.
5. The next layer, again Greek yogurt.
6. The next layer is a black currant mousse.
7. Again, we add Greek yogurt.
8. Chocolate icing * plus extras in the form of popping amaranth and pieces of walnut.
* Chocolate Icing:
- In a small saucepan I melt the butter in, and then I add cubes of chocolate and quickly mix until dissolved, and the products will take a smooth, thick paste. I pour the icing on the prepared desserts.
Bon Appetit!
~Aldi
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz