Choroby autoimmunologiczne powstają jako efekt przepracowanego układu immunologicznego. Gospodarz organów, krwi lub układu nerwowego atakuje sam siebie za pośrednictwem własnego układu odpornościowego. Innymi słowy, krwinki białe T zaczynają atakować komórki zdrowe, tworząc potencjalne choroby autoimmunologiczne.
Jedną z takich chorób jest Hashimoto - przewlekłe limfocytowe zapalenie gruczołu tarczowego. Należy do schorzeń autoagresywnych, powstałych na skutek błędu układu odpornościowego, kiedy to organizm zwraca się przeciwko sobie. Z nieznanego powodu układ immunologiczny rozpoznaje białka tarczycowe jako wrogie i niszczy je, upośledzając aktywność enzymu odpowiedzialnego za syntezę hormonów tarczycy.
Autoagresja może być spowodowana przez wiele czynników:
- nieszczelna bariera jelitowa - rozszczelnienie jelit, tzw. przeciekające jelito
- nietolerancje pokarmowe
- słabe radzenie sobie ze stresem
- przebyte zakażenia i infekcje
- niedobory mikro i makroelementów
- zaburzona flora bakteryjna
- kumulacja toksyn
Aby prawidłowo zdiagnozować Hashimoto, należy wykonać pełny pakiet tarczycowy:
- tyreotropina (jest to hormon przysadki mózgowej): TSH
- wolna trójjodotyronina: FT3 oraz wolna tyroksyna: FT4
- przeciwciała przeciwko peroksydazie tarczycowej: aTPO, anty-TPO
- przeciwciała przeciwko tyreoglobulinie: anty-TG
- USG tarczycy
Objawy:
- problemy z koncentracją i pamięcią
- depresja
- słabość mięśni, bóle, skurcze
- duże osłabienie
- upośledzenie słuchu
- chrapliwy głos
- ciągły wzrost wagi ciała
- blada, sucha i chropowata skóra
Stres bardzo negatywnie wpływa na zdrowie człowieka. Przewlekły stres powoduje szereg problemów: bezpłodność, nieregularne miesiączki, wolniejszy wzrost u dzieci, problemy z detoksykacją, demencja, osteoporoza, nowotwory, schorzenia układu odpornościowego.
Jak zapobiegać chorobom autoimmunologicznym?
- zmiana stylu życia (przede wszystkim neutralizacja przyczyn stresu)
- modyfikacje dietetyczne (np. wprowadzenie diety eliminacyjnej, bez substancji antyodżywczych)
- zminimalizowanie ekspozycji na światło ultrafioletowe
- rezygnacja z przyjmowania środków antykoncepcyjnych doustnych
- wdrożenie odpowiedniej suplementacji
DIETA, najważniejsze składowe:
- Odstawić GLUTEN (żyto, pszenica, jęczmień, proso, kukurydza, owies)
- Odstawić produkty MLECZNE od zwierząt
- Unikać produktów zawierających LEKTYNY
- Odstawić rośliny psiankowate lub spożywać rzadko
- Zmiana flory bakteryjnej jelit (celowana probiotykoterapia)
- Dieta przeciwzapalna, bogata w składniki hamujące szlaki zapalne NFkꞵ: kurkumina, kwercytyna, kwasy omega-3, przeciwutleniacze, witamina D3*, kwas masłowy, błonnik, kwas elagowy (polifenole), sulforafan
- Suplementacja laktoferyną (działa przeciwzapalnie)
- Unikanie nadmiaru omega-6 (szlak prozapalny), genisteina (soja-estrogeny), saponiny
- SELEN i CYNK jako składniki diety oraz suplementacja
- OSTROPEST PLAMISTY (wspomaganie pracy wątroby)
- Mimikra molekularna np. kazeina mleka krowiego zbliżona do kolagenu ludzkiego (uwaga!)
* witamina D3
- wraz ze spadkiem poziomu D3 spada również synteza T3
- ze spadkiem D3 wiąże się często wzrost cholesterolu w surowicy
- suplementacja D3 podnosi poziom testosteronu
- spadek poziomu D3 jest sygnałem do gromadzenia tkanki tłuszczowej, wzrostu apetytu na węglowodany
- wit D3 jako jeden z ujemnych sygnałów limitujących nadmierną odpowiedź immunologiczną
- wskazuje działanie przeciwzapalne
CO KONKRETNIE HASHIMOTKI MOGĄ JEŚĆ?
- zamiast tradycyjnych produktów zbożowych: mąki (gryczana, ryżowa, amarantusowa, ziemniaczana, z kasztana jadalnego, z komosy ryżowej, migdałowa, kokosowa) oraz pieczywa z tych mąk.
- dozwolone są również płatki owsiane (bezglutenowe), ryżowe, gryczane, jaglane** (w ograniczonej ilości 1-2x w tygodniu).
- z makaronów: ryżowy, bezglutenowy, gryczany,
- ponadto dozwolone są : kasza gryczana, ryż, komosa ryżowa, amarantus, bataty, kasza jaglana 1-2 x tydzień,
- zamiast tradycyjnego nabiału: mleko ryżowe, migdałowe, kokosowe,
- z tłuszczy śmiało możemy stosować: olej kokosowy (do obróbki termicznej/na zimno), olej lniany (dodatek do potraw), tahini (do kanapek; z nasion sezamu), z wiesiołka, oliwa z oliwek ( na zimno do potraw),
- mięso: drób, wołowina, cielęcina, chuda wieprzowina ( pieczone, gotowane, duszone), domowe wędliny, kabanosy bez dodatków, wywary na kościach, podroby ( w ograniczonych ilościach 1-2 x na tydzień)
- warzywa: wszystkie z wyjątkiem psiankowatych (pomidor, papryka, bakłażan, ziemniak), burak, rośliny kapustne i rośliny strączkowe, rabarbar, szczaw, szpinak,
- owoce: bez ograniczeń co do rodzaju, najlepiej sezonowe i około 250 g/dobę,
- warto również ograniczyć kawę i czarną herbatę. Spożywaj więcej herbat ziołowych oraz owocowych,
Przykładowy jadłospis:
1. Pierwsze śniadanie: płatki ryżowe na mleku migdałowym z jabłkiem oraz cynamonem
2. Drugie śniadanie: smoothie owocowe: banan + kiwi + pomarańcza + siemię lniane
3. Obiad: dorsz pieczony w koperku z komosą ryżową oraz gotowaną cukinią
4. Podwieczorek: ogórek kiszony + rzodkiewki + rukola + nasiona słonecznika + olej lniany
5. Kolacja: jajecznica z awokado oraz szczypiorkiem (jeżeli jaja są dobrze tolerowane)
Cały wykład prowadziła Pani dietetyk Olga Marzol
Treść mojego posta na blogu zaczerpnięty jest z tego wykładu, autorstwa Pani Olgi Marzol
Fanpage: Chleb powszedni - dietetyka
Dziękuję za uwagę
~Aldi
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz