Witajcie!
Dziś postanowiłam pofolgować sobie smakowo i zrobiłam naleśniki :) Wersja zdrowsza niż tradycyjna, a to za sprawą mąki żytniej razowej oraz ksylitolu zamiast cukru (do musu owocowego).
Przepis prosty i bez problemu każdy, kto ma ochotę na chwilę zapomnienia się w słodkim obiedzie, może sobie takie chwile zafundować :D
Składniki (na trzy naleśniki) :
* mąka żytnia razowa 1/2 szklanki
* jajko 1szt
* mleko 180ml
* olej do smażenia (jak najmniej)
* mus owocowy (zblendowane owoce jeżyny oraz porzeczki czarnej i czerwonej) oraz ksylitol do smaku (u mnie 1 łyżeczka)
* czekolada gorzka 6 kostek
* masło 1/2 łyżeczki
Przygotowanie:
1. Mąkę łączymy z jajkiem oraz mlekiem. Dodajemy szczyptę soli morskiej. Wszystko mieszamy.
2. Masę zostawiamy na 20minut, by "doszła" i troszkę zgęstniała.
3. Rozgrzewamy patelnię, dodajemy troszkę oleju a następnie wlewamy masę, nie za grubo, by zakryć dno patelni.
4. Pilnujemy, by ciasto naleśnikowe połączyło się i zarumieniło. Przewracamy oraz smażymy aż do oczekiwanego koloru.
5. W międzyczasie blendujemy owoce: jeżyny, czarne porzeczki orza czerwone porzeczki. Dodajemy ksylitol do smaku, by mus nie był za mocno kwaśny.
6. W rondelku rozpuszczamy troszkę masła, dodajemy 6 kostek gorzkiej czekolady. Mieszamy aż całość się rozpuści.
7. Po usamżeniu naleśników dodajemy owocowy mus, zwijamy oraz polewamy czekoladą. Dekorujemy listkami mięty.
Smacznego :)
Wyglądają pyyysznie :) Jedno, co bym zmieniła, to rozpuszczenie masła i czekolady w kąpieli wodnej. Zwykłe masło ma niską temperaturę dymienia, więc bezpieczniej dla zdrowia będzie, jeśli rozpuścimy je z czekoladą w ten sposób :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Ci za poradę, wezmę ją sobie do serca :) :) :)
UsuńKochana coś pokombinowałam i zamiast nowego bloga miałam poprzedni :/ Ale już jestem :)
OdpowiedzUsuńI jeszcze takie pyszności serwujesz Mmmmm.... :)
Wspaniale, że Jesteś Kochana! :) :) :*
OdpowiedzUsuń