Witajcie Moi Drodzy!
Zgodnie z obietnicą dziś podam Wam przepis na przepyszne ciasto marchewkowe. Szukałam jakiegoś przepisu ze zdrowymi składnikami, by móc zjeść coś do kawki z przyjemnością i bez wyrzutów sumienia. Motywacja była spowodowana również przyjazdem mojej Teściowej na kilka dni do Poznania. Zawsze, kiedy do Nas przyjeżdża, staram się wpoić Jej kilka zdrowych nawyków, zaoferować jakieś nowinki, zdrowe i przyjemne smaki. Wczoraj, podczas odświeżania mieszkania, równocześnie przygotowywałam i piekłam to ciasto. Wyszło tak jak bym sobie życzyła, ufff. . . :) Tym bardziej, iż człowiek stara się na specjalną okazję, by coś się udało a bywa, że akurat klapa i zakalec :) Zatem, skoro ciasto się udało podam Wam w tym poście przepis krok po kroku jak przygotować takie ciasto.
Składniki:
Marchewka 400g |
Jajka 4 szt |
Płatki owsiane 130g |
Żurawina 50g |
Proszek do pieczenia (1 łyżeczka) |
Miód (1,5 łyżki stołowej) |
Cynamon (1 łyżeczka) |
Sól |
Przygotowanie:
1. Marchewkę ścieramy na drobnych oczkach na tarce.
2. Płatki owsiane mielimy/blendujemy na drobny pył. Dodajemy proszek do pieczenia.
3. Białka oddzielić od żółtek. Ubijamy białka na sztywno ze szczyptą soli.
4. Nastepnie do piany dodajemy żółtka i miksujemy.
Ubite białka na sztywną pianę |
5. Do przygotowanej masy dodajemy startą wcześniej marchewkę, rozpuszczony olej kokosowy, zmielone płatki owsiane cynamon, żurawinę, miód. Wszystko delikatnie wymieszać.
Wszystkie składniki wymieszane |
6. Ciasto przełożyć do formy o średnicy 24cm, wyłożonej papierem do pieczenia.
7. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni Celsjusza.
Ciasto przed włożeniem do piekarnika |
8. Formę z ciastem wstawić do piekarnika i piec przez 50-60 minut.
Smacznego :) :) :)
Kocham ciasto mafefkowe!!! :) Dlatego nie robię za często, bo szybko znika :P Smacznego :-*
OdpowiedzUsuńTeż od niedawna uwielbiam :) :) :) U mnie też zbyt szybko znika, tym bardziej że mam w domu głodomorka :D
OdpowiedzUsuńmniam
OdpowiedzUsuń:) :) :)
OdpowiedzUsuń