niedziela, 18 stycznia 2015

Muffiny "gluten free" z nadzieniem jagodowym

 
 
Witajcie
 
 
Dziś kolejny post z przepisem na coś smacznego i zdrowego :) Jeśli macie ochotę na słodkość, ale w formie ciasta to mogę Wam zaproponować takie oto muffiny jagodowe. Bezglutenowe, czyli o wiele zdrowsze od pszennych, mogą naprawdę być bardzo smacznym poczęstunkiem dla Was, jak i dla Waszych gości :) Przepis jest jak najmniej skomplikowany, bardzo przyjemna i niedługa praca przy pieczeniu takich babeczek.




Składniki:
* jaja 5 sztuk (jak najlepszej jakości)
* miód 2 łyżki
* mąka kukurydziana 2/3 szklanki
* mąka ziemniaczana 1/3 szklanki
* wanilia gluten free
* proszek do pieczenia gluten free






Przygotowanie:
1. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę.
2. Dodajemy miód i ubijamy nadal, następnie wlewamy żółtka i jeszcze ubijamy.
3. Do ubitych na puszysto jaj dodajemy przesiane obie mąki, wanilię oraz proszek do pieczenia i bardzo delikatnie mieszamy łyżką.
4. Ciasto przekładamy na dno muffinek. Następnie do każdej foremki nakładamy po 1/2 łyżeczki jagód . A na końcu przekładamy znów ciasto, aż do wypełnienia foremek.
5. Pieczemy przez ok.20-25 minut w rozgrzanym piekarniku w 180 stopniach Celsjusza, aż do suchego patyczka. Studzimy i jemy.



















Bardzo prosto, niedrogo i zdrowo! Polecam :)

~ Aldi



1 komentarz: