wtorek, 19 stycznia 2016

Bakłażany z farszem (FODMAP)





Składniki:

  • bakłażany 2szt
  • ziemniaki 0,5kg
  • pieczarki 15sztuk
  • boczek parzony 50g
  • sól himalajska
  • pieprz
  • czosnek
  • smalec
  • natka pietruszki






Przygotowanie:
1. Bakłażany umyć, przekroić wzdłuż i wydrążyć miąższ i pestki.
2. Ziemniaki ugotować w mundurkach, obrać, pognieść widelcem.
3. Pieczarki obrać, pokroić w drobną kosteczkę, podsmażyć na smalcu, dodać sól oraz pieprz.
4. Boczek pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na patelni.
5. Ziemniaki, pieczarki, boczek wymieszać. Dodać czosnek zgnieciony przez praskę, dodać natkę pietruszki, doprawić do smaku.
6. Wszystkie powyższe składniki dokładnie wymieszać, a następnie powstałym farszem wypełnić wydrążone połówki bakłażana.
7. Wypełnione farszem bakłażany ułożyć w szkle żaroodpornym lub na blaszce i piec pod przykryciem (można przykryć również folią aluminiową) przez 60 minut w 180stC.


Smacznego! :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz