Składniki:
- bakłażany 2szt
- ziemniaki 0,5kg
- pieczarki 15sztuk
- boczek parzony 50g
- sól himalajska
- pieprz
- czosnek
- smalec
- natka pietruszki
Przygotowanie:
1. Bakłażany umyć, przekroić wzdłuż i wydrążyć miąższ i pestki.
2. Ziemniaki ugotować w mundurkach, obrać, pognieść widelcem.
3. Pieczarki obrać, pokroić w drobną kosteczkę, podsmażyć na smalcu, dodać sól oraz pieprz.
4. Boczek pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na patelni.
5. Ziemniaki, pieczarki, boczek wymieszać. Dodać czosnek zgnieciony przez praskę, dodać natkę pietruszki, doprawić do smaku.
6. Wszystkie powyższe składniki dokładnie wymieszać, a następnie powstałym farszem wypełnić wydrążone połówki bakłażana.
7. Wypełnione farszem bakłażany ułożyć w szkle żaroodpornym lub na blaszce i piec pod przykryciem (można przykryć również folią aluminiową) przez 60 minut w 180stC.
Smacznego! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz