niedziela, 10 stycznia 2016

Gołąbki z kapustą włoską





GOŁĄBKI Z KAPUSTĄ WŁOSKĄ W POMIDOROWYM SOSIE 


Składniki:
  • kapusta włoska 1 główka
  • mięso wołowe mielone 0,5 kg
  • majeranek 2 łyżki stołowe
  • ryż biały 50g w suchej masie
  • pieczarki 200 g
  • cebula 1 średnia
  • przecier pomidorowy
  • jogurt naturalny
  • mąka owsiana bezglutenowa 1,5 łyżki
  • sól himalajska
  • pieprz
  • pierz cayenne (chili)
  • liście laurowe 2szt





Przygotowanie:
1. Kapustę włoską obrać z liści tak, aby były w jak największej całości. Dokładnie wypłukać pod bieżącą wodą. Wykroić najtwardsze części liści.
2. W większym garnku zagotować wodę, posolić. Włożyć obrane i wypłukane liście kapusty do garnka z gotującą się wodą i gotować pod przykryciem przez 1 minutę. Wówczas liście ładnie się wyparzą i będą elastyczne.
3. Farsz:
  • Podsmażamy na smalcu obraną i pokrojoną w dość drobne kostki cebulę, następnie dodajemy obrane i również drobno pokrojone pieczarki. Całość podsmażamy przez kilka minut, dodajemy sól oraz pieprz do smaku.
  • Ryż zalewamy w garnku gorącą, przegotowaną wodą i przykrywamy na 30 minut. Nie gotujemy. Po upływie wskazanego czasu odcedzamy ryż.
  • Mięso mielone przekładamy do miseczki, dodajemy ryż, majeranek oraz przygotowaną cebulkę z pieczarkami. Wszystko dokładnie mieszamy.   
4. Przygotowane liście kapusty rozkładamy na blacie i nakładamy farsz. Ilość zależna jest od rozmiaru każdego liścia.
5. Następnie zwijamy od środka liść z farszem a potem boki zawijamy pod spód gołąbka.
6. Dla zabezpieczenia wnętrza gołąbka przed wypłynięciem, dodatkowo zawijam każdy zwykłą nitką. Wówczas mam pewność, iż gołąbek pozostanie do samego końca w jednej i zwartej całości.
7. Na dnie dość głębokiego garnka układamy 2 lub 3 liście kapusty i układamy gołąbki, najlepiej bardzo ciasno. Dodajemy 700ml zimnej wody, liście laurowe. Na sam wierzch układamy również kilka liści kapusty. Przykrywamy pokrywką i na wolnym ogniu gotujemy.
8. W trakcie gotowania dosalamy wodę do smaku.
9. Sos pomidorowy:
  • Podsmażamy krótko troszkę mąki owsianej na maśle klarowanym.
  • Przecier pomidorowy mieszamy z bulionem z gotujących się gołąbków oraz odrobiną jogurtu naturalnego. Dodajemy trochę soli do smaku oraz pieprz cayenne (chili). 
  • Przygotowany sos wlewamy do gotujących się gołąbków. 
 10. Gołąbki razem z sosem gotujemy przez ok.10 minut.


Obiad gotowy :)






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz