GOŁĄBKI Z KAPUSTĄ WŁOSKĄ W POMIDOROWYM SOSIE
Składniki:
- kapusta włoska 1 główka
- mięso wołowe mielone 0,5 kg
- majeranek 2 łyżki stołowe
- ryż biały 50g w suchej masie
- pieczarki 200 g
- cebula 1 średnia
- przecier pomidorowy
- jogurt naturalny
- mąka owsiana bezglutenowa 1,5 łyżki
- sól himalajska
- pieprz
- pierz cayenne (chili)
- liście laurowe 2szt
Przygotowanie:
1. Kapustę włoską obrać z liści tak, aby były w jak największej całości. Dokładnie wypłukać pod bieżącą wodą. Wykroić najtwardsze części liści.
2. W większym garnku zagotować wodę, posolić. Włożyć obrane i wypłukane liście kapusty do garnka z gotującą się wodą i gotować pod przykryciem przez 1 minutę. Wówczas liście ładnie się wyparzą i będą elastyczne.
3. Farsz:
- Podsmażamy na smalcu obraną i pokrojoną w dość drobne kostki cebulę, następnie dodajemy obrane i również drobno pokrojone pieczarki. Całość podsmażamy przez kilka minut, dodajemy sól oraz pieprz do smaku.
- Ryż zalewamy w garnku gorącą, przegotowaną wodą i przykrywamy na 30 minut. Nie gotujemy. Po upływie wskazanego czasu odcedzamy ryż.
- Mięso mielone przekładamy do miseczki, dodajemy ryż, majeranek oraz przygotowaną cebulkę z pieczarkami. Wszystko dokładnie mieszamy.
4. Przygotowane liście kapusty rozkładamy na blacie i nakładamy farsz. Ilość zależna jest od rozmiaru każdego liścia.
5. Następnie zwijamy od środka liść z farszem a potem boki zawijamy pod spód gołąbka.
6. Dla zabezpieczenia wnętrza gołąbka przed wypłynięciem, dodatkowo zawijam każdy zwykłą nitką. Wówczas mam pewność, iż gołąbek pozostanie do samego końca w jednej i zwartej całości.
7. Na dnie dość głębokiego garnka układamy 2 lub 3 liście kapusty i układamy gołąbki, najlepiej bardzo ciasno. Dodajemy 700ml zimnej wody, liście laurowe. Na sam wierzch układamy również kilka liści kapusty. Przykrywamy pokrywką i na wolnym ogniu gotujemy.
8. W trakcie gotowania dosalamy wodę do smaku.
9. Sos pomidorowy:
- Podsmażamy krótko troszkę mąki owsianej na maśle klarowanym.
- Przecier pomidorowy mieszamy z bulionem z gotujących się gołąbków oraz odrobiną jogurtu naturalnego. Dodajemy trochę soli do smaku oraz pieprz cayenne (chili).
- Przygotowany sos wlewamy do gotujących się gołąbków.
Obiad gotowy :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz