Witajcie Kochani
Dziś poznacie bogactwo, jakie mają w sobie oliwki . Nie każdy lubi ich smak, ale ja
uwielbiam :) Przy każdej sposobności staram się dodawać oliwki do posiłków. W moich
zielonych sałatkach, oliwka to podstawa. A jeśli nie ma sałatki to również i na kanapce
zawsze znajdzie się jakaś oliwka :)
Oliwka, drzewo oliwne (Olea L.) to rodzaj drzewa należący do rodziny oliwkowatych. Zalicza
się do niego około 35 gatunków. Drzewa oliwne uprawia się od co najmniej 5500 lat.
Została rozpowszechniona w basenie Morza Śródziemnego przez Fenicjan. To mało
wymagające i długowieczne drzewko hodowane jest przede wszystkim w basenie Morza
Śródziemnego i na Bliskim Wschodzie. Wykorzystuje się liście (surowiec zielarski), drewno
i oczywiście oliwki .
Oliwki są podstawowym składnikiem
diety śródziemnomorskiej
Największą sławę oliwka europejska uzyskała dzięki oliwie z oliwek. Jest ona niezastąpiona w kuchni i kosmetyce. Najwartościowszą oliwę uzyskuje się w wyniku pierwszego tłoczenia dojrzałych owoców na zimno tzw. Extra Virgin. Po odwirowaniu jest ona całkowicie czysta i prawie bezbarwna. Przez dalsze tłoczenie można uzyskać oliwę prowansalską. Oliwa z oliwek ma doskonałe właściwości zdrowotne.Oliwa z oliwek zawiera duże ilości kwasu oleinowego, kwas ten powoduje spadek zachorowań na astmę i alergiczne zapalenie błony śluzowej nosa. Stąd obserwuje się niższą zachorowalność na te choroby wśród mieszkańców basenu Morza Śródziemnego.
Oliwa z oliwek jest bogata w witaminy A, E, D oraz K. Pomaga przy miażdzycy, kamicy żółciowej, nieżycie i owrzodzeniu żołądka oraz w zaparciach a także zapobiega tworzeniu się wolnych rodników. Wspaniale oczyszcza i reguluje procesy trawienia. Spowalnia procesy starzenia oraz doskonale wpływa na wzrost kości u dzieci. Przeciwdziała zakrzepom. Powinna być stosowana przez osoby chore na cukrzycę - doskonale asymiluje cukry i wyrównuje ich poziom we krwi. Oliwa z oliwek nie zawiera soli, jest produktem bezglutenowym.
Oliwki zawierają takie pierwiastki, jak: żelazo, fosfor czy potas. Uchodzą także za symbol
młodości i płodności, bo są silnym afrodyzjakiem w kuchni. Ponadto obfitują w błonnik.
Ponoć te niepozorne owoce mają działanie odchudzające, bo w skuteczny sposób hamują
apetyt na słodycze. Do tego ich systematyczne spożywanie może przyczynić się do szybszej
regeneracji wątroby i zbawiennie wpływa na układ pokarmowy. Leczą również zaparcia
i usprawniają perystaltykę jelit, dzięki czemu nie grożą nam wzdęcia. Zielone oliwki działają
przeciwbólowo, więc są pomocne w leczeniu lub niwelowaniu skutków migreny. Dzieje się
tak za sprawą zawartej w nich miedzi. Warto też wiedzieć, że oliwki mają pozytywny wpływ
na ogólny wygląd skóry, włosów i paznokci. Obecna w nich witamina E, zwana witaminą
młodości, sprawia, że poprawia się jędrność skóry i wzrasta jej poziom nawilżenia .
OLIWA Z OLIWEK W KOSMETYCE
Oliwa z oliwek daje doskonałe rezultaty stosowana jako kosmetyk. Smarowanie skóry surowa oliwą nadaje zdrowy, promienny wygląd, a dobroczynne witaminy bezpośrednio wnikają w jej głąb. Szczególnie wspaniałe działanie odmładzające ma zawarta w oliwie witamina E naturalny antyutleniacz. Dzięki niej oliwkowy kompres powoduje wygładzenie zmarszczek, odświeża, natłuszcza, działa kojąco na skórę codziennie narażoną na działania niekorzystnych czynników atmosferycznych i stresu.
Oliwa z oliwek zawiera również cenną witaminę F, czyli jeden ze składników bariery chroniącej skórę przed utratą wilgoci. Dzięki niej odbudowuje płaszcz lipidowy naskórka i w ten sposób przywraca mu naturalną barierę ochronną. Działa na skórę kojąco, wzmacnia jej naturalną odporność, zabezpiecza ją przed odwodnieniem, a także likwiduje szorstkość skóry. Dla osób z suchą skórą oraz podczas okresu grzewczego zaleca się w celu natłuszczenia skóry ciepłe kąpiele z dodatkiem kilku łyżek oliwy. Oliwka jako domowy kosmetyk stosowany do kąpieli, maseczek, peelingu, substytut kremu daje wspaniałe rezultaty. Oliwkowy masaż pobudza krążenie krwi, dzięki czemu skóra będzie lepiej odżywiona i gładsza.
Żywienie się według zasad diety śródziemnomorskiej oraz codzienne stosowanie świeżej
(bo tylko taka zawiera cenne składniki) oliwy z oliwek extravergine, wzmacnia naszą
odporność na choroby wieńcowe, cukrzycę, stany zapalne, a dzięki ogromnej zawartości
antyutleniaczy hamuje mutacje w komórkach naszego ciała. Przeprowadzone w latach
`70 XX wieku przez doktora Atkinsa badania nad nawykami żywieniowymi populacji
z różnych regionów Świata, wykazały, że dieta śródziemnomorska jest najkorzystniejsza
jeżeli chodzi o profilaktykę chorób układu krążenia, zmniejsza ryzyko wystąpienia
cukrzycy i nowotworów. Atkins w swoim badaniu dużo miejsca poświęcił oliwie z oliwek
extravergine, jako głównemu i charakterystycznemu składnikowi diety śródziemnomorskiej .
:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz