niedziela, 9 lutego 2014

Oliwki, Skarb Matki Ziemi. . .


Witajcie Kochani


Dziś poznacie bogactwo, jakie mają w sobie oliwki . Nie każdy lubi ich smak, ale ja

uwielbiam :) Przy każdej sposobności staram się dodawać oliwki do posiłków. W moich

zielonych sałatkach, oliwka to podstawa. A jeśli nie ma sałatki to również i na kanapce

zawsze znajdzie się jakaś oliwka :) 
























Oliwka, drzewo oliwne (Olea L.) to rodzaj drzewa należący do rodziny oliwkowatych. Zalicza

się do niego około 35 gatunków. Drzewa oliwne uprawia się od co najmniej 5500 lat.

Została rozpowszechniona w basenie Morza Śródziemnego przez Fenicjan. To mało

wymagające i długowieczne drzewko hodowane jest przede wszystkim w basenie Morza

Śródziemnego i na Bliskim Wschodzie. Wykorzystuje się liście (surowiec zielarski), drewno

i oczywiście oliwki .




  Oliwki są podstawowym składnikiem
       diety śródziemnomorskiej 
Największą sławę oliwka europejska uzyskała dzięki oliwie z oliwek. Jest ona niezastąpiona w kuchni i kosmetyce. Najwartościowszą oliwę uzyskuje się w wyniku pierwszego tłoczenia dojrzałych owoców na zimno tzw. Extra Virgin. Po odwirowaniu jest ona całkowicie czysta i prawie bezbarwna. Przez dalsze tłoczenie można uzyskać oliwę prowansalską. Oliwa z oliwek ma doskonałe właściwości zdrowotne.

Oliwa z oliwek zawiera duże ilości kwasu oleinowego, kwas ten powoduje spadek zachorowań na astmę i alergiczne zapalenie błony śluzowej nosa. Stąd obserwuje się niższą zachorowalność na te choroby wśród mieszkańców basenu Morza Śródziemnego.

Oliwa z oliwek jest bogata w witaminy A, E, D oraz K. Pomaga przy miażdzycy, kamicy żółciowej, nieżycie i owrzodzeniu żołądka oraz w zaparciach a także zapobiega tworzeniu się wolnych rodników. Wspaniale oczyszcza i reguluje procesy trawienia. Spowalnia procesy starzenia oraz doskonale wpływa na wzrost kości u dzieci. Przeciwdziała zakrzepom. Powinna być stosowana przez osoby chore na cukrzycę - doskonale asymiluje cukry i wyrównuje ich poziom we krwi. Oliwa z oliwek nie zawiera soli, jest produktem bezglutenowym.




Oliwki zawierają takie pierwiastki, jak: żelazo, fosfor czy potas. Uchodzą także za symbol

młodości i płodności, bo są silnym afrodyzjakiem w kuchni. Ponadto obfitują w błonnik.

Ponoć te niepozorne owoce mają działanie odchudzające, bo w skuteczny sposób hamują

apetyt na słodycze. Do tego ich systematyczne spożywanie może przyczynić się do szybszej

regeneracji wątroby i zbawiennie wpływa na układ pokarmowy. Leczą również zaparcia

i usprawniają perystaltykę jelit, dzięki czemu nie grożą nam wzdęcia. Zielone oliwki działają

przeciwbólowo, więc są pomocne w leczeniu lub niwelowaniu skutków migreny. Dzieje się

tak za sprawą zawartej w nich miedzi. Warto też wiedzieć, że oliwki mają pozytywny wpływ

na ogólny wygląd skóry, włosów i paznokci. Obecna w nich witamina E, zwana witaminą

młodości, sprawia, że poprawia się jędrność skóry i wzrasta jej poziom nawilżenia .





OLIWA Z OLIWEK W KOSMETYCE



Oliwa z oliwek daje doskonałe rezultaty stosowana jako kosmetyk. Smarowanie skóry surowa oliwą nadaje zdrowy, promienny wygląd, a dobroczynne witaminy bezpośrednio wnikają w jej głąb. Szczególnie wspaniałe działanie odmładzające ma zawarta w oliwie witamina E naturalny antyutleniacz. Dzięki niej oliwkowy kompres powoduje wygładzenie zmarszczek, odświeża, natłuszcza, działa kojąco na skórę codziennie narażoną na działania niekorzystnych czynników atmosferycznych i stresu.
Oliwa z oliwek zawiera również cenną witaminę F, czyli jeden ze składników bariery chroniącej skórę przed utratą wilgoci. Dzięki niej odbudowuje płaszcz lipidowy naskórka i w ten sposób przywraca mu naturalną barierę ochronną. Działa na skórę kojąco, wzmacnia jej naturalną odporność, zabezpiecza ją przed odwodnieniem, a także likwiduje szorstkość skóry. Dla osób z suchą skórą oraz podczas okresu grzewczego zaleca się w celu natłuszczenia skóry ciepłe kąpiele z dodatkiem kilku łyżek oliwy. Oliwka jako domowy kosmetyk stosowany do kąpieli, maseczek, peelingu, substytut kremu daje wspaniałe rezultaty. Oliwkowy masaż pobudza krążenie krwi, dzięki czemu skóra będzie lepiej odżywiona i gładsza.




 Żywienie się według zasad diety śródziemnomorskiej oraz codzienne stosowanie świeżej

(bo tylko taka zawiera cenne składniki) oliwy z oliwek extravergine, wzmacnia naszą

odporność na choroby wieńcowe, cukrzycę, stany zapalne, a dzięki ogromnej zawartości

antyutleniaczy hamuje mutacje w komórkach naszego ciała. Przeprowadzone w latach

`70 XX wieku przez doktora Atkinsa badania nad nawykami żywieniowymi populacji

z różnych regionów Świata, wykazały, że dieta śródziemnomorska jest najkorzystniejsza

jeżeli chodzi o profilaktykę chorób układu krążenia, zmniejsza ryzyko wystąpienia

cukrzycy i nowotworów. Atkins w swoim badaniu dużo miejsca poświęcił oliwie z oliwek

extravergine, jako głównemu i charakterystycznemu składnikowi diety śródziemnomorskiej .








:)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz