niedziela, 16 lutego 2014

OWOCE GOJI, czyli recepta na długowieczność :)



Witajcie :)

Kochani, dzisiejszy post dotyczy mojej jednej z ulubionych przekąsek - owoców, a

mianowicie JAGÓD GOJI . Odkąd w moje życie wprowadziłam pewną transformację

żywieniową, te maleństwa towarzyszą mi praktycznie codziennie. Najbardziej smakują

mi jako dodatek do płatków razowych (ponadto czarny sezam prażony, żurawina,

orzechy nerkowca, włoskie, pekany, pestki dyni ), również jako dodatek do omleta lub

po prostu, jako bakalia w moim wieczornym spożywaniu 50g różnych ziarenek i suszonych

owoców. Zauważyłam, iż w środowisku fitnessowym jagody goji są bardzo chętnie jadane

i są uważane za źródło wielu cennych właściwości, o których przeczytacie w dalszej części

tego posta .


JAGODY GOJI


Kolcowój chiński ( Lycium barbarum to roślina pochodząca z południowo-wschodniej

Europy i Azji. Owoce – Jagody Goji ( czyt. Go czi) – mają barwę czerwoną, długość

do 2 cm, są bardzo delikatne, dlatego też podczas zbioru strząsa się je z krzaków a

nie zrywa. 




ZBIORY JAGÓD GOJI

Jagody GOJI zaliczane są do grupy owoców tzw. 

SUPERFOODS – są bogatym źródłem witamin

(C , A, B1, B2, B6 i E ), węglowodanów, białek 

(18 aminokwasów), przeciwutleniaczy, mikro

i makroelementów.



Według legendy, za panowania dynastii Tang ( ok. 800 r.n.e.), niedaleko buddyjskiej świątyni

znajdowała się studnia porośnięta krzakami goji. Przez wiele lat niezliczona ilość

czerwonych owoców spadała do jej wnętrza. Pielgrzymi, którzy spożywali wodę z owej

studni cieszyli się bardzo dobrym zdrowiem, nawet w wieku starczym nie posiadali siwych

włosów, nie stracili ani jednego zęba, nie narzekali na wzrok, cieszyli się bardzo dobrym

zdrowiem.



OBFITE PLONY


OWOCE GOJI nazywane „owocami

długowieczności”. Uznane są w tradycyjnej

medycynie tybetańskiej i chińskiej od ponad

2 tysięcy lat .







DLACZEGO WARTO SPOŻYWAĆ JAGODY GOJI?







* * * * * * * * * * *


Dietetycy są zdania, że GOJI to jeden z bardziej wartościowych owoców.

Do najważniejszych jego składników należą:

• Aminokwasy, a przede wszystkim izoleucyna i tryptofan.

• Specyficzne polisacharydy wspomagające funkcjonowanie układu odpornościowego.

• Nienasycone kwasy tłuszczowe, odpowiedzialne za produkcję hormonów, właściwą pracę

 mózgu i systemu nerwowego.

• Witaminy: • witamina C znajdująca się w owocach w ilości większej niż w pomarańczach

• witamina E, rzadko spotykana w innych owocach • witaminy z grupy B, przede wszystkim:

B1, B2, B6.

• Karotenoidy: • beta-karoten w ilości większej niż w marchwi • zeaksantyna stanowiąca

prawie 80% karotenoidów zawartych w GOJI, Wzmacnia wzrok i odpowiedzialna jest za

ochronę plamki żółtej siatkówki, stosowana z powodzeniem w zaćmie. Jest także skuteczna

w procesach odtruwania wątroby, nawet przy ciężkich zatruciach substancjami chemicznymi

• luteina • likopen.

• Betaina niezbędna do produkcji w wątrobie choliny- czynnika, który łagodzi nerwicę,

poprawia pamięć, wspomaga przyrost mięśni, chroni od otłuszczenia wątroby, obniża poziom

homocysteiny, będącej główną przyczyną chorób serca, chroni DNA.

• Fizalina związek stosowany w chorobach o podłożu nowotworowym (białaczkach).

• Składniki mineralne: Żelazo, składnik hemoglobiny, biorący udział w transporcie tlenu w

organizmie oraz mioglobiny występującej w mięśniach i przenoszącej tlen w komórce.

Podaje się, że owoce Goji zawierają żelaza więcej niż popularny stek wołowy. Wapń, wchodzi

w skład kości, jest aktywatorem enzymów. Bierze udział w krzepnięciu krwi,

skurczach mięśni szkieletowych i serca. Cynk bierze udział między innymi w procesie

mineralizacji kości oraz regeneracji tkanek, kieruje kurczliwością mięśni. Jest również

niezbędny do prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego. Selen - zabezpiecza

komórki przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Odgrywa niezwykle istotną rolę

w funkcjonowaniu męskiego układu rozrodczego i odpowiada za ruchliwość plemników.

U kobiet w okresie menopauzy łagodzi uderzenia gorąca.

• Flawonoidy o znanych powszechnie właściwościach przeciwutleniających.

• Fitosterole: beta-sitosterol – czynnik przeciwzapalny i obniżający poziom cholesterolu.

Cyceron - czynnik przeciwzapalny, który obniża poziom złego cholesterolu LDL, ale pomaga

również zwalczać impotencję i leczyć powiększenie prostaty. Bardzo korzystny dla regulacji

pracy serca i ciśnienia krwi, łagodzi bóle miesiączkowe i pomaga w leczeniu raka szyjki

macicy. Solavetivon - silny czynnik przeciwgrzybiczy i przeciwbakteryjny.

(portal: alternatywnamedycyna.pl)


* * *


MOJE PROPOZYCJE SPOŻYWANIA JAGÓD GOJI :)



BAKALIE
OMLET
KOKTAJL



 JAGODY GOJI określane są jako:

* "owoce długowieczności",

* "jagody szczęścia",

* "wilcze jagody".


Owoc goji został uznany za SUPERFOODS . Aktualnie jest to najpopularniejszy

SUPER – FRUIT, jeden z najzdrowszych owoców świata . Goji to jeden z najbardziej

wartościowych owoców, jakie do tej pory zostały poznane i opisane . Polecam jeść te

cudowne owoce, ze względu na ich naturalne, zdrowotne i korzystnie oddziaływanie

na nasz organizm .








:)






5 komentarzy:

  1. Codziennie dorzucam do śniadania

    OdpowiedzUsuń
  2. Prawdziwe i działające sposoby na długowieczność oferuje nowoczesna medycyna. Na stronie internetowej https://dlugowiecznosc.org/ można znaleźć artykuły na temat najnowszych badań dotyczących długiego życia.

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo dobre posiłki, które na pewno pomogą zachować zdrowie.

    OdpowiedzUsuń
  4. W internecie jagody goji są dość popularne, stosuje je od niedawna i czuje się o wiele lepiej :)

    https://drlucas.com.pl/

    OdpowiedzUsuń