czwartek, 27 marca 2014

Dietetyczne danie z pieczarek


Witajcie :)


Wczoraj na Facebook padło pytanie od jednej z Was, dotyczące pomysłu na przyrządzenie obiadu z pieczarek. Troszkę pomyślałam, dziś zrobiłam listę potrzebnych składników i przystąpiłam do dzieła. Mam nadzieję, że pomysł dobry dla osób wymagających, tak jak Ja  ;) Posiłek jest smaczny, niedrogi, zdrowy i wspomagający odchudzanie. A dlaczego? O tym za chwilę. . .



Produkty potrzebne do przygotowania dania



Odpowiedź na pytanie jest taka, iż to zasługa pieczarek. Najważniejsze składniki pieczarek to potas (ułatwia usuwanie zbędnej wody), miedź (poprawia strukturę tkanek) i selen (likwiduje powodujące raka wolne rodniki). Grzyby te zawierają też potrzebny tarczycy jod, niezbędną kościom witaminę D i regulujący przemianę materii w komórkach kwas pantotenowy.
Ważne substancje czynne w 100 g pieczarek: 418 mg potasu,0,4 miedzi,0,007 mg selenu,1,9 mg błonnika. Ze wszystkich grzybów to właśnie pieczarki (a oprócz nich prawdziwki) dostarczają najwięcej łatwo przyswajalnego białka. Dzięki temu z powodzeniem mogą zastępować w diecie mięso. Sprzyjają więc odchudzaniu.


Teraz przejdźmy do dania z pieczarek, które dziś przygotowałam.


Trzonki pieczarek, cebula, czosnek
Składniki: 

* pieczarki

* cebula

* czosnek

* biały serek twarogowy

* olej 1 łyżka stołowa

* pomidory w zalewie

Kapelusze pieczarek
* bazylia

* natka pietruszki

* sól morska

* kolorowy pieprz

* pomidorki koktajlowe/daktylowe

* liście szpinaku do ozdoby






Przygotowanie:

1. Oddzielamy kapelusze pieczarek od trzonków. Obieramy, płuczemy pod wodą.

2. Kapelusze pieczarek podsmażamy na teflonie (z jedną łyżką stołową oleju).

3. Trzonki grzybów kroimy na drobne kawałeczki.

4. Kroimy cebulę i czosnek na drobno.

5. Pokrojone trzonki, cebulę i czosnek podsmażamy na teflonie, troszkę solimy.

6. Odstawiamy farsz, by trochę się ostudził.




Gotowy farsz
Farsz serowo-pieczarkowy


















Przepis na pastę serowo - pieczarkową:

1. Do miseczki kładziemy serek twarogowy 3 łyżki stołowe.

2. Kroimy na drobno pomidory w zalewie 1-2 sztuki. Dodajemy do serka.

3. Wrzucamy posiekaną bazylię.

4. Dodajemy przygotowany wcześniej pieczarkowy farsz.

5. Dosypujemy przyprawy (sól morską, pieprz według uznania). Całość mieszamy.




Pieczarki w naczyniu żaroodpornym




Ostatni etap przygotowań:

1. Kapelusze pieczarek napełniamy farszem serowo - pieczarkowym.

2. Przygotowane pieczarki układamy w naczyniu żaroodpornym.

3. Naczynie wkładamy do nagrzanego piekarnika. Zapiekamy przez 10 minut w 200stC.

4. Po wyjęciu dania z piekarnika, układamy na talerzu lub półmisku listki szpinaku a następnie gotowe pieczarki z farszem. Dodajemy gdzieniegdzie pomidorki koktajlowe/daktylowe dla urozmaicenia smaku jak i estetyki.




Pieczarki z farszem serowo-pieczarkowym





Obiad w całej okazałości




Smacznego! :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz