czwartek, 30 października 2014

Placuszki kukurydziano-jabłkowe "gluten-free"&"fat-free"



Witajcie Kochani :)



Dziś podam Wam mój przepis na najzdrowsze placuszki świata! :) :) :) Są pyszne, sycące i zdrowe. Jedna z fanek Smaczka zapytała o przepis, więc postanowiłam dodać. Często pisałam przepis w postach na fanpage przy zdjęciu, ale wiadomo, to jednak gdzieś umyka i potem nikomu nie chce się szukać ;) Dobrze, to podaję potrzebne składniki oraz wykonanie takiego śniadania.


Składniki:
* płatki owsiane Provena (g-f) 2 łyżki stołowe (zalewamy gorącą wodą, tak by przykryć płatki i zakrywamy, aż do momentu wchłonięcia wody - ok.2-3 minuty)

* mąka kukurydziana 3 łyżki stołowe

* soda oczyszczona 1/8 łyżeczki

* jajko 1 sztuka

* sól himalajska szczypta

* cukier waniliowy (taki z kawałkami wanilii) 1/2 łyżeczki

* jabłko małe

* cynamon


Przygotowanie:
1. Płatki owsiane zalewamy wrzątkiem, przykrywamy.
2. W innym naczyniu dodajemy mąkę kukurydzianą, sodę, jajko, cukier waniliowy, obrane i pokrojone jabłuszko.
3. Następnie, do masy dodajemy namoczone płatki owsiane. Całość dokładnie mieszamy.
4. Na przygotowaną i gorącą patelnię teflonową nakładamy łyżką placuszki (wielkość zależna jest od ilości nałożonego ciasta).
5. Czekamy, aż placuszek odklei się po przesunięciu łopatką i przewracamy na drugą stronę. Placuszek powinien być lekko zarumieniony.
6. Smażymy na suchej patelni bądż, jeśli coś nie wychodzi polecam olej kokosowy. Też będzie bardzo zdrowo i fitnessowo!
7. Na samym końcu posypujemy cynamonem.





Poniżej przypominam, jakie już placuszki zjadłam :) To bardzo podobne proporcje, czasami dodaję więcej płatków niż mąki kukurydzianej albo są to placuszki z samych płatków bez mąki, a pozostałe składniki takie same. Tak jak widać, to doskonały pomysł na urozmaicenie sobie codzienności. Bo śniadania nie muszą być nudne :) :) :)
Zapraszam do zaglądania do albumu na stronie Facebook: ŚNIADANIA FIT SMAK ŻYCIA












Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz